Can Dündar: Interpol Erdoğan’a “Dur” demeli!

Can Dündar: Interpol Erdoğan’a “Dur” demeli!

    Google’a “Dünyanın her yerinde interpol tarafından aranan Türkiye vatandaşları” yazarsanız, detaylı bir liste geliyor önünüze… Habere göre bunlar, “azılı suçlar işlemiş, kırmızı bültenle aranan” kişiler… Kimisi organ nakli ve insan ticaretinden aranıyor, kimisi toplu ölüme sebebiyet vermekten, kimisi bombalı saldırıdan…

    Listedekilerin adı, bir ülkenin uçak yolcu listesinde ya da otel rezervasyonunda görüldüğünde, Uluslararası Polis Teşkilatı-Interpol kuralları gereği derhal yakalanıp Türkiye’ye iade edilmeleri gerekiyor.

    Erdoğan hükümeti, yıllardır beni bu listeye sokmaya çalışıyor. Evet, insan tüccarlarıyla, silah kaçakçılarıyla, organize suç örgütü liderleriyle aynı listeye… Haber yapmak suçundan… Habire interpol’e dosya gönderiyorlar: Dosyadaki tek “suç” delili, gazete sayfaları…

    Interpol, Erdoğan’ın başvurularını ciddiye alsa benim hiçbir yere kımıldayamamam gerekirdi. Neyse ki hem Interpol hem de ziyaret ettiğim ülke yönetimleri, Türkiye’de ne yaşandığını, Erdoğan’ın ne yapmaya çalıştığını çok iyi biliyorlar da sorun çıkmıyor.

    Bu rezalet o kadar uzadı ki, sonunda geçen yaz Interpol, “Can Dündar hakkında Türk hükümetinin kırmızı bülten talebini reddettik" diye resmi açıklama yapmak zorunda kaldı. 

    Tabii ki kırmızı bültene sokuşturulmaya çalışılan tek muhalif ben değilim; interpol’ü suistimal eden tek lider de Erdoğan değil. Rusya da, Çin de yapıyor bunu… Ve Interpol, yıllardır bu despotik rejimlerin yolladığı binlerce isimlik listelerde, gerçek suçluları, fikir suçlularından ayırmak için uğraşıyor. Erdoğan gibi, her muhalifi için yakalama kararı talep eden liderler yüzünden, listede olması gereken gerçek suçlular da takipten kurtulabiliyor. Onlar da bize dua ediyor olmalı… 

Geçen hafta Amerikan Senatosu’nda konuşan Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu Üyesi Amerikalı Senatör Roger Wicker, doğrudan beni örnek göstererek Erdoğan’ın kendisini eleştirenlere zulmetmek için Interpol’ü kullandığını söyledi. 

Şimdi İstanbul, Interpol’ün başkanlık seçimlerine ev sahipliği yapıyor. Umuyorum ki bu genel kurulda, Erdoğan’ın Interpol’ü kendi polis teşkilatı gibi kullanma ihtirası, bizzat Interpol tarafından deşifre ve reddedilecektir. Kırmızı bülten, en çok, ülkesini soyanlara yakışır.

Dündar:InterpolErdoğan’a

Post a Comment

0 Comments